3 okt. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 4 oktober

Det har blivit oktober. Det börjar bli kallt i Riga. I alla fall inomhus eftersom värmen inte är påslagen ännu.

Den gångna veckan har som vanligt varit intensiv och spännande. Två nätter tillbringade vi på båten för att delta i Lettlandsrådets sammanträde i Stockholm. En natt till Stockholm och en natt tillbaka till Riga.

I fredags var vi ute tillsammans med kårledarna på Riga 2 för att titta på lokaler till ett boende för rekryter och soldater på kåren. Många av soldaterna på Riga 2 är före detta missbrukare. De har blivit frälsta och lever ett nyktert liv sedan en tid. Men de är bostadslösa.

De är ett under att de har kunnat hålla sig nyktra då de efter gudstjänsterna går tillbaka till livet på gatan. Några har under kortare perioder kunnat bo på ett härbärge där spriten flödar och där de nyfrälsta ständigt möts av glåpord för att de går på Frälsningsarmén och för att de vittnat om Jesus. Som sagt så är det ett under att de har kunnat hålla sig nyktra. Men det har de. De finns normalt på kåren hela dagarna där de hjälper till med städning, matlagning, matutdelning och utdelning av kläder. Men på kvällen går de tillbaka i hemlöshet.

Vi går och letar efter en större lägenhet eller lokal i området runt Riga 2 där ett tiotal av dessa män kan få bo. Men det är bråttom. Vintern är på väg. Om vi kunde köpa en sådan lokal kunde männen bo där utan personal. Om de överlever på gatan eller i härbärget utan att supa, så klarar de att bo i en lägenhet eller lokal under tillsyn av kårledarna.

Då vi går runt och tittar på lediga lokaler som kan vara lämpliga för ändamålet har vi egentligen bara ett problem. Vi har inga pengar till en lokal! En sådan lokal eller lägenhet i Riga kostar bortemot 500.000 SEK. Men vi drömmer och ber om att det ska finnas något företag eller organisation eller att många som bidrar till ett inköp av lägenhet. Du kan läsa mer om detta på sidan: "Lettland i våra hjärtan!"

I lördags var det en regional samling för barnarbetare inom Frälsningsarmén i Lettland. Nästan tjugo personer var samlade till en kurs- och inspirationsdag i Riga. Deltagarna kom från hela Lettland:
Från väster: Liepaja ända ute på västkusten.
Från sydost: Daugavpils längst ned i högra hörnet av Lettland mot ryska gränsen.
Från söder: Iecava och Bauska.
Från norr: Drusti.
Och från Riga förstås.

Idag ska jag predika på Riga 1. Kåren har tio fokusområden som man täcker upp med ett ämne varje söndag. Jag har fått mig ämnet Lärjungaskap tilldelat. Jag kommer att huvudsakligen tala över bibelordet:
"Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria." (Joh 8:31-32 FB)

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar