24 okt. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 25 oktober

Söndagsmorgon igen! Det känns som om det var igår som det var söndag sist. Men samtidigt händer det mycket under en vecka.

I måndags hade vi fått tid för att besöka Rigas Doma (Kommunförvaltningen). Vi fick träffa ledaren för "Välfärdsavdelningen" och ledaren för avdelningen för hemlösa i Riga. Vårt ärende var att vi ville ha en stor lägenhet eller ett hus i området runt Riga 2 för våra nya rekryter och soldater där. De flesta av dem är fortfarande hemlösa och vi drömmer om att få starta ett "Half-way-house" där de kan få bo.
För det första var det väl ett smärre under att de överhuvudtaget gick med på att boka ett sammanträde med oss. Frälsningsarmén i Lettland betraktas av många som en av många amerikanska sekter som kom in i landet i förbindelse med frigörelsen.
Vi blev mycket vänligt mottagna och fick både kaffe och god tid på oss att presentera vårt ärende.
Resultatet av sammanträdet var att vi skulle skriva en projektbeskrivning till kommunens fastighetsavdelning och ledaren för väfärdsavdelningen lovade att tala för vår sak gentemot fastighetsavdelningen. Vi fortsätter att be och ger inte upp hoppet.

En annan glädjande nyhet denna veckan var ett domstolsutslag. En våra många rekryter har tidigare varit i fängelse stora delar av sitt liv. Efter den senaste frigivningen blev han frälst, har gift sig med en annan nyfrälst kvinna och de båda är nu rekryter.
En skugga över hans framtid var att han blivit kallad till rätten för en stöld som han begick innan han blev frälst. Eftersom han tidigare varit i fängelse flera gånger var sannolikheten att han skulle få fängelsestraff igen mycket stor.
Kårledaren hade skrivit ett brev till domstolen där han beskrev mannens frälsning och totala livsförvandling.
Glädjen var stor då domstolen dömde honom till ett vilkorligt straff, trots hans långa kriminella karriär.

De två är inte de enda rekryterna i landet. På våra tolv kårer och utposter har vi en lång kö som väntar på att få bli soldater.
-På Riga 1 har man nu tre olika grupper som går förberedelseklass för att bli soldater. Planerad soldatinvigning i december.
-På Riga 2 har man sju rekryter och planerar soldatinvigning före årets slut.
-I Daugavpils har man fyra rekryter och eventuellt blir det soldatinvigning före jul.
-På utposten i Seda har man tre rekryter och planerar soldatinvigning.
-På utposten i Drusti har man två rekryteter och planerar soldatinvigning - idag!
Jag har inte frågat runt, men jag vet att det ytterligare några som är på väg att bli soldater snart.

Under fredagen och lördagen har vi haft besök från Sverige av Kristina Frisk för våra månatliga samtal om Lettland. I fredags körde vi ned till Daugavpils fram och tillbaka för att Kristina skulle få se den stora kårbyggnaden där med sitt snart färdiga nya tak. Det blev åtta timmar i bilen. Daugavpils ligger i sydöstra delen av landet och har nästan uteslutande rysktalande befolkning.
I går tog vi med Kristina till mötet på Riga 2. Där var det som vanligt fullt i lokalen och vi fick vara med om en härlig gudstjänst med bra sång och musik och en predikan som vi inte förstod något av, eftersom den var på ryska. Efter gudstjänsten serverades en fin middag för alla hundra mötesbesökarna.

Idag är det söndag. Kristina åkte hem till Stockholm i går kväll. Rut och jag ska, tillsammans med vår tolk, åka till Drusti för att leda förmiddagsgudstjänsten och ha samtal med kårledaren. Idag blir det soldatinvigning i Drusti.

Du som läser den här sidan är förmodligen inte ensam. Så här kan kartan över besökare på vår hemsida se ut en vardag under veckan som gått. Varje "kartnål" representerar en besökande ort.
Men vi har även besökare från resten av världen. Så här ser besökskartan ut över internationella besökare det senaste året.

Så vill jag tacka alla ni som anmält att ni vill vara förebedjare för Lettland. Vi har just skickat ut vårt första bönebrev. Men det finns plats för ytterligare förebedjare. Om du känner dig manad är du välkommen att skicka efter vårt bönebrev. Skriv till info@rupeba.se och skriv att du vill ha bönebrevet.

Till sist vill jag önska alla som läser detta en välsignad vecka som kommer.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar