17 okt. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 18 oktober

Hösten är här! Första höststormen har kommit! Första snön har kommit!
Den gångan veckan har vi haft vår månatliga ledarsamling för Frälsningsarméns ca trettio ledare i Lettland. Under ledarsamlingarna fokuserar på våra tre målområden:
-Att människor ska bli frälsta
-Att göra lärjungar
-Att hjälpa dem som lider nöd

Under höstterminen handlar alla samlingarna om frälsning. Sedan räknar vi med att vårterminen 2010 ska handla om att göra lärjungar, och hösten 2010 om att hjälpa de nödlidande. Under tiden arbetar vi naturligtvis i vardagsarbetet med alla tre fokusområdensa.

I tisdagens ledarsamling hade vi bett fyra ledare dela med sig om sina erfarenheter. Två fick berätta hur de själva blivit frälsta och hur de arbetar för att andra ska bli frälsta. De två andra fick berätta vad de "hört" från Gud då det gäller Frälsningsarméns framtid i Lettland. Dessutom innehåller ledarsamlingarna information, bibelstudium och bön.

I onsdags var det styrelsemöte för Skangal. Förutom vårt eget folk bestod styrelsen av rektor från den lokala skolan och ordföranden för "Orphan-courts", som avgör vilka barn som ska få komma till barnhem. Rektorn kunde berätta att skolan i år fick drivas med bara 38% av förra årets budget. Lärarna har fått sin lön sänkt. De tjänar 250 Lats per månad, efter skatt ca 160 Lats. Det motsvarar ca 2.300 svenska kronor per månad. Det kan eventuellt räcka till hyran, om man har en billig lägenhet.

Det var med stor glädje vi såg barnen från Sarkani bli väl omhändertagna i Skangal. Vi har just startat ett nytt program där förskolebarnen från Sarkani får komma till Skangal mellan 09.00 och 13.00, då de barn som bor på Skangal är borta på skolan. Sarkani-barnen får två mål mat, möjlighet till att duscha och få hälsovård. Det är ett så fantastiskt miljöbyte för dessa barn som normalt lever i utkylda stenhus, ibland utan vare sig elektricitet eller vatten. Den första dagen (i måndags) frågade ett av barnen om de måste åka tillbaka till sitt hem i Sarkani.

I torsdags och fredags hade kåren på Riga 1 bön enligt 24/2. Det vill säga att det är någon som ber varje timme under dygnets 24 timmar. Sammanlagt blir det 48 timmars sammanhängande bön. De två bönedygnen återkommer varje månad. Jag hade mina bönepass mellan 05.00-06.00. Det är en speciell känsla att ta vid där någon just sagt amen, och att någon annan tar över min bön då jag en timme senare sagt amen.

I övrigt händer det en hel del spännande inom Frälsningsarmén i Lettland. Kåren i Drusti planerar soldatinvigning i oktober. Kåren i Seda har tre rekryter som snart kommer att bli soldater. Riga 1 har en förberedelseklass för soldatskap med mer än tio deltagare, med planerad soldatinvigning i december. Riga 2 har sju rekryter. (Förklaring för den oinvigde: Medlemmarna i Frälsningsarmén kallas soldater. Före invigning till soldat går man igenom en förberedelskurs och under den tiden är man rekryt)

Under den kommande veckan kommer flera dagar att användas för att arbeta med budgeten för Frälsningsarmén i Lettland. Det blir säkert en intressant vecka.

Hoppas att även din vecka blir intressant och välsignad
Peter Baronowsky


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar