31 okt. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 1 november

Ännu en söndagsmorgon i Riga. Och plötsligt har det blivit november.
Under veckan har det på vår hemsida varit en hel del kommentarer och artiklar om Svenksa Kyrkans beslut att viga homosexuella. Frälsningsarmén, genom Kristina Frisk, har ett par gånger intervjuats i pressen och tydligt deklarerat Frälsningsarméns ståndpunkt i frågan.

Under veckan har det också blossat upp en debatt om kvinnliga pastorer efter ett uttalande av Ulf Ekman där han framförde åsikten att befattningen som församlingsföreståndare var förbehållen män. På måndag kommer det en översikt av den debatten här på rupeba.se

Förra söndagen var Rut och jag med om en soldatinvigning på utposten i Drusti. Se reportage här. I torsdags fick vi inbjudan till ännu en soldatinvigning på en annan utpost, Seda. Jag tror att det blir tre nya soldater där i november. Förutom alla andra planerade soldatinvigningar under året, som jag skrev om i Söndagsmorgon förra veckan.

Det börjar bli mörkt här i Lettland. Både då det gäller solljus och levnadsvillkor för många människor. Fler affärer och offentliga institutioner, som skolor och sjukhus, har fått stänga. Det betyder fler arbetslösa och fler som inte kan klara sitt livsuppehälle.

Men det finns också flera ljuspunkter, många saker vi gläder oss åt:

1/ Den nya vågen av soldatinvigningar. Flera officerare har haft sina första soldatinvigningar och de har fått lite hjälp med hur ceremonierna ska genomföras i Frälsningsarmén.

2/ Som jag tidigare skrivit är det många barn som inte får skolluncher, eftesom föräldrarna inte kan betala för skollunchen. Vi har nu startat en verksamhet där officerare som har kontakt med barn som inte får skolmat betalar för dessa barn. Vi kan naturligtvis inte lösa hela Lettlands skolmatsproblem, men vi har redan ett tjugotal barn över hela landet som får sin mat betald genom Frälsningsamrmén. Tack alla ni som bidragit till detta.

3/ Ett annat program som vi startat är utdelning av extra matpaket till familjer och enskilda i nöd. Våra officerare har kartlagt hjälpbehovet runt sina kårer och det är många hundra familjer som kommer att få hjälp att klara vintern genom våra extra matpaket. Därutöver fortsätter vi naturligtvis med våra soppkök där vi serverar över 1000 portioner varje vecka.

4/ Ett tredje program som just kommit igång är vår dagverksamhet för barnen i Sarkani. I Sarkani finns 18 barn. Nästan alla föräldrar är alkoholiserade och barnen lämnas mycket vind för våg. Förskolebarnen får nu komma till Skangals barnhem, en kilometer från Sarkani , varje skoldag mellan 09.00 och 13.00 och blir omhändertagna av Skangals personal, medan Skangalbarnen är i skolan. I dagverksamheten får Sarkani-barnen två mål mat, duschmöjligheter och medisinsk omvårdnad.

5/ Ännu en ljusglimt är att vi har kunnat belägga lediga platser på Skangal med barn från Sarkani och Seda.

Vi är så tacksamma för att dessa verksamheter har kommit igång så bra!!!
Så, igen tack alla som varit med och stöttat genom förbön och ekonomiska bidrag.

Idag är det en vanlig söndag. För ovanlighetens skull är inte Rut och jag inbokade på några möten ute i landet. Vi ska gå på vår egen hemkår, Riga 1, och vara vanliga mötesbesökare. Det är viktigt också det.

Får man be om en välsignad vecka för alla som läser detta?

Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar