7 nov. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 8 november

Gomorron! Redan den andra söndagen i november. Den första riktiga snön har kommit...och gått.

Veckan började med en intervju för Lettlands största kristna tidning. Det kommer ett sex-sidigt reportage från Frälsningsarmén i decembernumret. Detta är naturligtvis positivt i ett land där de flesta inte vet vad Frälsningsarmén är för något. Inte för att jag ser det som vår huvuduppgift att göra Frälsningsarmén känd, men det underlättar vårt arbete gentemot människor och myndighter om man vet vilka vi är.

Journalisten var duktig. Hon sa nästan ingenting. Hon började med att fråga hur det gick till när vi blev frälsta. Och så kom vi igång....

Journalisten fick ta fram sin näsduk och torka bort en och annan tår under intervjun. Jag hoppas att hon kan förmedla den känslan då hon skriver.

Nästa vecka har vi en intervju med Latvijas Avize. Det är inte en kristen tidning, så där blir frågorna förmodligen helt annorlunda.

I onsdags hade vi ett avbrott i kontorsrutinerna. Vi hade bestämt att den dagen skulle alla på högkvarteret arbeta med att rensa i arkivet och märka upp allt som fanns på arkivhyllorna och på kontoren. Det var mycket intressant som kom fram och det var svårt att inte fastna med att sitta och läsa alla gamla handlingar.

Som belöning för allt slit i de dammiga arkiven åkte vi och spelade bowling på eftermiddagen dagen efter. Det enda tråkiga var att jag bara kom trea. De kunde väl ha låtit mig.......Det var ju ändå min födelsedag. Tack förresten för alla fina hälsningar från så många. Jag visste inte att jag hade så många vänner.


En ljuspunkt i höstmörkret var det att läsa om yngsta barnbarnets eskapader i simbassängen, som mellansonen skrev om i ett blogginlägg. Har du inte läst det, kan du göra det här>>.

I fredags var vi inbjudna till en stor predikantmiddag i församlingen Prekavest (=berätta det glada budskapet). Vi var ett tjugotal pastorer från alla möjliga evangeliska samfund som tillsammans fick gå i förbön för Lettlands regering och folk. Frälsningsarmén var ett relativt okänt samfund för flera av pastorerna så vi fick berätta en hel del om Frälsningsarmén. Förutom Rut och mig var även officerarna från Riga 2 med på samlingen.

I lördags hann vi till och med ta en eftermiddagpromenad på den milsvida Jurmalastanden. Sanden var täckt av ett tunt lager snö. Vi såg bara en som badade. Ingen låg och solade.

I övrigt fortgår verksamheten på alla områden. De extra matpaket vi fått möjlighet att dela ut är mycket uppskattade.Vi väntar fortfarande på svar från kommunen om de kan bistå med ett hus/lägenhet för våra nyomvända, hemlösa soldater på Riga 2.

Idag ska vi ha förmiddagsgudstjänst i Liepaja på västkusten. Det är tre timmars körning, så det blir en tidig start på dagen.

Nästa helg har Rut och jag bibelhelg på Hisingskåren i Göteborg. Då blir det inget "Söndagsmorgon i Riga". Det blir förmodligen "Söndagsmorgon i Göteborg". Vi får se vad det blir. Söndagsmorgon blir det förmodligen i alla fall.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar