18 nov. 2009

Befrielsedagen!

I går firade vi Lettlands befrielsedag. Det är 91 år sedan Lettland blev fritt, även om det varit ockuperat en stor del av tiden efter det.

I förbindelse med högtidsdagen skickade vi, efter förslag av vår driftiga assistent, ett gratulationsbrev från Frälsningsarméns ledning i Lettland till presidenten för republiken Lettland, där vi önskade honom och landet Guds välsignelse. Jag tror inte att det hänt förut. Vi fick till och med ett svar från presidenden, även om det verkade vara ett standardsvar.

Som sagt, så har landet varit ockuperat större delen av sin existens. 1939 ockuperades Lettland av Sovjetunionen, två år senare kom tyskarna och ytterligare några år senare kom Sovjetunionen tillbaka och har ockuperat landet ända fram till 1991. Under den perioden räknar man med att ca en kvarts miljon balter deporterades till Sibirien.

Under den termin vi studerade lettiska på Stockholms universitet innan vi flyttade till Riga, läste jag bland annat boken Med höga klackar i Sibirien, av Sandra Kalnietes. Den boken tog tag i mig så mycket att det nästan var svårt för mig att fortsätta att läsa.

Nu är Lettland äntligen ett fritt land och kämpar med att hitta rätt i en tid av stor ekonomisk kris.

Nationaldagen firade vi genom att gå ut på stan och se paraden. På kvällen var det ett extra nationaldagsmöte på Riga 1, och senare på kvällen var det ytterligare firande på stan.

Här kommer några bilder från firandet:







peppebaron

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar