17 nov. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 22 november

Gomorron! Det är fortfarande varmt i Riga. Ca 10 grader och det inbjuder till långa promenader i stan på kvällarna. Riga är en vacker stad även om det finns fullt av helt förfallna hus, bland de få renoverade.

EAPN-nätverk
I tisdags var vi med att bilda EAPN - European Anti Poverty Network. Det har tidigare inte funnits ett sådant nätverk i Lettland. Syftet metd EAPN är att vara en påverkansgrupp på regering och andra beslutsfattare att bekämpa fatigdomen i landet.

Frälsningsarmén har alltid arbetat i dessa två riktningar:


-nedåt genom att ge mat till dem som svälter (även om det inte löser problemet med fattigdom)
-uppåt genom att påverka beslutsfattare till strukturella förändringar i samhället så att fattigdomen minskar i landet.


Independent day
I tisdags var det också nationaldag i Lettland. Om du missade rapporten från firandet, kan du läsa den här>>


Ishockey
I lördags fick jag en försenad födelsedagspresent. Rut hade köpt två biljetter till Dynamo Rigas hemmamatch. Dynamo Riga spelar i den ryska ligan och är det enda laget i Lettland som ingår i ligan. Jag läste i veckan att AIK har ansökt om att få spela i ryska ligan, och att även ett par andra svenska lag var intresserade. I framtiden kan man kanske få se svenska lag spela i Riga.

Matchen såg vi tillsammans med över 10.000 övriga åskådare. Det var en spännande match med både förlängning och straffläggning. Till slut förlorade vi (vi=Riga). Men det var roligt ändå.


Soldatinvigning i Seda
I dag är det söndag. Rut och jag ska åka till Seda, några mil norr om Skangal för att vara med om den första soldatinvigningen någonsin i den byn. Seda är fortfarande en utpost och börjar nu samla ihop soldater för att kunna kvalificera till att bli en kår.

För bara några veckor sedan var vi med om den första soldatinvigningen i Drusti några mil därifrån. Drusti är också en utpost på väg mot att bli en kår.

Frälsningsarmén i Seda samlas i två små rum i ett ganska förfallet hus i Seda (se bild nedan). Gudstjänstlokalen, där vi ska ha invigningen är mindre än ett normalstort svenskt vardagsrum.
Den andra delen av huset är en ambulanscentral som är på väg att flytta ut. Efter jul räknar vi med att få hyra även den delen av huset av kommunen. Hyran är 0 Lat per månad, men vi ska betala för el och uppvärmning. Huset är i stort behov av renovering.


Bönevecka i Lettland
Nästa vecka är det bönevecka inom Frälsningsarmén i Lettland. Varje timma dygnet runt i sju dagar är det någon som har tagit på sig ansvar att be. Det finns gott om böneämnen här i Lettland. Men det finns också gott om tacksägelseämen!

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar