29 maj 2010

Söndagsmorgon i Riga den 30 maj

Nu är den här bilden är inte tagen en söndagsmorgon. Den är överhuvudtaget inte tagen en morgon. Det är en solnedgång på Jurmala-stranden utanför Riga. Soluppgång i havet är det svårt att se i Lettland, eftersom det huvudsakligen är västkust hela vägen. Men solnedgång i havet kan man se på många ställen i Lettland.
Vi fick besök från Bistånd i Västerås. De kom med en hjälpsändning. På kvällen tog Rut och jag ut Arne och Kremena till Jurmala-stranden. Så här fint var det. Kremena Yakimova tog bilden.

Nu har de officiella bilderna kommit från Rigas Maratonlopp förra söndagen. Rut och jag sprang Mini-Maraton på 5 km.
Den här bilden bevisar minst tre saker:
-Vi kom i mål (bilden är från målgången)
-Vi sprang (i alla fall då det fanns folk som såg oss)
-Vi kom inte sist (det var faktiskt många som kom efter oss. t.ex. alla mammor med barnvagn)

Vill du se fler bilder kan du gå till Riga Maratons officiella hemsida här. Efter texten "Rut Baronowsky Pestisanas armija", längst ned på sidan, kan du trycka på "Skaitit foto" till höger, som betyder se på fotona, så kommer de fram om allt fungerar.

Nu har vi varit i Lettland i snart ett år och vi märker efterhand att det finns många kulturella skillnader. Det svenska samhället bygger i stort på tillit, medan mycket i det lettiska bygger på misstänksamhet.
I arbetslivet i Sverige kontrollerar arbetsgivaren i hög grad sig själv. Man gör egna mätningar som eventuellt ska visas upp någon gång. Vi har intenkontroll av arbetmiljön, egenkontroll av livsmedelshantering och mycket mer.
I Lettland bygger systemet på att myndigheterna kommer och kontrollerar förhållandena och utdömer olika straffåtgärder.
Systemet bygger på att myndigheterna förutsätter att man försöker undandra sig sitt ansvar.
Förra veckan fastnade en lastbil med hjälpsändning i tullen. Den innehöll kläder till fattiga och hemlösa. Lastbilen hölls kvar i tullen därför vi inte hade lämnat in en fullständig redogörelse för vilken människa som tagit emot vad i den förra transporten.
Transporten redovisade ett visst infört värde i form av kläder och om vi inte kan bevisa att vi delat ut alla kläder till olika personer med deras signaturer på handlingen, så förutsätter tullen att vi har sålt varorna och undanhållit moms och inkomstskatt.

I affärerna är det också kontroll. I Rimi stormarknader finns det detektorer som man måste passera med kundvagnarna på väg ut från affärerna (det finns ju även i Sverige). Utanför detektorerna står det uniformerade vakter som kontrollerar de inköpta varorna mot kvittot varje gång det piper. Och det gör det ofta.
Till och med i vår lilla närbutik eller i Pressbyrån (Narvesen) finns det uniformerade vakter som kontrollerar att ingen tar med sig obetalda varor ut.
Då jag berättar att vi i Sverige själva scannar våra varor och skriver ut kvitto när vi går, brukar de le åt mig och se ut ungefär som om de undrade: "Skojar han nu igen?"

Men nu är det söndagsmorgon. Idag innebär det tidig avfärd för tre timmars bilfärd till västkusten. Klockan 11.00 ska vi ha gudstjänst i Liepaja och senare klockan 15.00 ska vi ha gudstjäsnt i Ilmaja, där Arja Bergman är kårledare.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar