25 apr. 2010

Söndagsmorgon i Riga 25 april


Under den gångna veckan har vi blivit påminda hur sårbara vi är. Ett vulkanutbrott på Island stoppar Europas flygtrafik och tusentals människor måste ändra sina planer eller bara sitta och vänta. Jorden har verkligen mullrat den senaste tiden med jordbävningar på flera platser och vulkanutbrottet. Det tar säkert en stund för att ordningen ska bli återställt igen. Om den någonsin blir det.

Inom Frälsningsarmén i Lettland händer det också mycket. Förra helgen hade vi vår bibelolympiad för barn. Samtidigt hade kåren i Daugavpils sin första soldatinvigning på flera år.

Under veckan har vi fått inbjudan till nya soldatinvigningar i Seda och på Riga 1. I går reste vi de 20 milen till Liepaja på västkusten för att ha undervisning för den grupp som går den soldatförberedande kursen. Liepaja har inte heller haft någon soldatinvigning på flera år och nu är det tolv personer som går kursen för soldatskap. Vi får se hur många som blir soldater.

Den kommande veckan har vi anslagit tre hela dagar för att göra intervjuer med de sex soldater som har ansökt till Officersskolan där nästa kurs börjar i september. Två kandidater är redan antagna.

Även om dessa saker inte kan liknas vid vulkanutbrott så är det i varje fall radikala genombrott för de personer som berörs. Genombrott (Breakthrough) har vi anslagit som tema för Frälsningsarméns arbete i Lettland under höstterminen. Vi kommer att fira 20 årsjubileum av Frälsningsarméns arbete efter frigörelsen från Sovjetunionen. Vi tror att vi ska få uppleva genombrott både i den andliga världen och i den fysiska.

Genombrottet i den fysiska räknar ska bli att öppna Frälsningsarméns fasad mot Bruninieku-gatan. Det var den ursprungliga planen då huset byggdes alldeles innan ockupationen 1939. Under ockupationen ändrades planerna och vägen till gatan stängdes. Nu har vi under lång tid fått köra över två andra gårdar för att komma fram till Högkvarteret. Vi kör även över en skolgård och rakt över en fotbollsplan. Så det gäller att passa på att köra över planen då bollen är på motsatt planhalva. Då vi bryter igenom fasaden mot gatan behöver vi inte längre passera två låsta grindar och två andra gårdar för att komma ut i friheten. Då kommer vi att få fritt tillträde till friheten.
Fasaden där genombrottet skall ske

Men medan vi väntar på genombrottet vill jag önska alla en välsignad vecka.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar