2 apr. 2010

Lördagsmorgon i Riga - Påskafton

Äntligen kom den! Våren. Eller om det var sommaren som kom. Kylan fick släppa sitt grepp och snömängderna fick ge sig för den här vintern.
Den här veckan kommer morgonkrönikan på en lördag i stället för på en söndag. I morgon, påskdagen, kommer Rut och jag att vara utom räckhåll för internetuppkopplingar, men du kan då följa med på vår mikroblogg på bloggy eller på twitter.

Under den gångna veckan fullbordades den planerade privatiseringen av det Medicinska Barncentret som i mer än sjutton år varit en del av Frälsningsarmén i Lettland. Tidigt efter frigörelsen i Lettland arbetade MedCenter i nära förbindelse med Frälsningsarmén och servade i huvudsak barn från fattiga föräldrar som inte kunde betala för sin barnavård. Under åren har MedCenter utvecklats till att mer betjäna relativt välbärgade familjer med en högkvalitativ barnavård. Skilsmässan välkomnades av båda parter och det var mycket tårtor och blommor och firande både på Frälsningsarmén och i MedCenters lokaler. MedCenter kommer att fortsätta som hyresgäst i Frälsningsarméns hus på Bruninieku iela.

På torsdagskvällen, skärtorsdagen, inbjöd Riga första kår till en speciell samling. Mellan trettio och fyrtio personer var samlade, huvudsakligen ungdomar, för att minnas och återuppleva påskens budskap. Ungdomarna låg till bords medan de äldre fick sitta på stolar runt de liggande ungdomarna och det dukade bordet i golvhöjd.
Både den judiska påsken och Jesu sista kväll med lärjungarna återupplevdes. Det började med en symbolisk måltid där vi fick smaka på saltvatten, för att minnas tårarna under slaveriet i Egypten. Bittra örter för att påminna om lidandet. Osyrat bröd för att påminna om att flykten måste ske med hast. En måltid med många symboliska ingredienser för att minnas, både genom textläsning, synintryck och smakupplevelser.
Det var en högtidlig kväll, även om den både var informell och avslappad.

Långfredagen var proklamerad som en "repentance day" av kyrkorna i Lettland. En dag av ånger och bön om förlåtelse för Lettland. Under dagen genomfördes en korsvandring genom Riga.
Klockan 15.00 var det samling i den Lutterska domkyrkan.

I dag lördag, ska vi alldeles strax åka till flygplatsen och morgonflyget från Stockholm för att möta en grupp från Templets strängmusikkår som kommer medverka i flera gudstjänster i Riga under påskhelgen.
Det börjar med gudstjänst i dag klockan 13.00 på Riga 2. Påskdagsmorgonen är det samling i kulturhuset i Bauska och senare samma dag i kulturhuset i Iecava. Under måndagen medverkar Templets sångare på vår Regionsdag på Riga 1 med två gudstjänster under dagen. Men då är vi ju redan inne i nästa vecka....

Ha en välsignad vekca
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar