17 apr. 2010

Söndagsmorgon den 18 april

Ingången till Frälsningsarméns lokal i Sarkani
Dags för tillbakablick och sammanfattning av veckan som gått. Under veckan har vi genomfört de sista programutvecklingssamtalen för den här gången. Vi har haft ingående samtal på flera timmar med varje ledare om den verksamhet han eller hon ansvarar för. Det handlar om det som har varit, det som håller på och det som kommer att hända. Det handlar om resultat, vad man uppnått och vilka drömmar man har för framtiden. Sammanlagt har vi 12 kårer och utposter och fyra sociala verksamheter.
I början av veckan besökte vi Drusti, en liten by där Frälsningsarmén har en nyrenoverad byggnad. Kårledaren och ett fåtal soldater bedriver en imponerande verksamhet. Matutdelning, klädutdelning, duschar, möjlighet att tvätta sin kläder, barn- och ungdomsverksamhet, hemförbund, bönesamlingar och gudstjänster.

Frälsningsarméns lokal i Drusti

Mitt i veckan besökte vi Skangal. På vägen dit stannade vi i den angränsande byn Sarkani (se bilden överst). I byn bor det sjuttio personer. De flesta vuxna är alkoholister och barnen får växa upp under fruktansvärda förhållanden. Där har Frälsningsarmén en omfattande verksamhet. Till exempel en juniorgrupp med 7-10 deltagare och en alpha-grupp med 16 deltagare. Vi räknar med att utvidga vår verksamhet i Sarkani. Rapporter om projektet kommer jag att skriva om efter hand som planerna blir verklighet.

Ett av bostadshusen i Sarkani
Skangal är verksamheten i full gång. Förutom barnhemmet, som nu är fullbelagt, öppnade vi i januari ett kriscenter för kvinnor. Tre dagar i veckan har Skangals personal en förskoleverksamhet för barnen i Sarkani.

Skangal

Senare i veckan körde vi den fyra timmar långa bildresan till Daugavpils, i sydöstra hörnet av Lettland. Där har Frälsningsarmén ett stort hus med många aktiviteter. Soppkök fem dagar i veckan med upp till hundra personer varje gång. Klädutdelning, utdelning av mat, duschar, bibelstudier, gudstjänster, barn- och ungdomsverksamheter.

Frälsningsarméns lokal i Daugavpils

I lördags hade vår regionala barnarbetare inbjudit till ”Bibelolympiaden”, en bibeltävling för barn. Då vi under veckan besökte Drusti och Daugavpils såg vi hur de förberedde sina ungdomar för att resa till Riga på lördagen för att ta del av ”Bibelolympiaden”.

I fredags hade vi besök av en kvinna från Ezere, nära den litauiska gränsen. Där har en grupp kristna i flera år på frivillig basis bedrivit verksamhet bland hjälpbehövande. Nu bad de om hjälp från Frälsningsarmén att utveckla sin verksamhet i Ezere. Vi får se vad vi kan göra med det i framtiden.
Det vore konstigt att i en veckoresumé inte nämna veckans stora händelse. Vulkanutbrottet på Island. Konsekvenserna av vulkanutbrottet är att hela västvärlden stannat av. Presidenter och andra höga dignitärer får fogligt stanna där de är till allt lugnat ner sig. Något sådant har aldrig inträffat tidigare. Det verkar som om hela jorden skakar i sina grundvalar. Den ena jordbävningen efter den andra och vulkanutbrott. Tecken både på jorden och i himlen. Det känns inte avlägset att tänka på bibelorden om den sista tiden: ”Jag skall låta under synas uppe på himlen och tecken nere på jorden, blod, eld och rök. Solen skall vändas i mörker och månen i blod, innan Herrens dag kommer, den stora och härliga” (Apg 2:19-20)

Ha en underbar vecka och använd varje stund väl
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar