7 mars 2010

Söndagsmorgon i Riga den 7 mars

Det ser inte ut som om vintern vill släppa sitt grepp. Den här veckan har vi halkat omkring på lettiska landsvägar på vår runda med kårutvecklingssamtal.

Veckan bröjade med en resa mot nordost där vi träffade kårledarna för de två utposterna Seda och Sarkani
Sergejs och Aizan, kårledare för utposterna Seda och Sarkani
Seda är ett litet samhälle där Frälsningsarmén började utpostverksamhet för en tid sedan. Före jul hade Seda sin första soldainvigning och nu finns det ett antal ungdomar som är rekryter och som förbereder sig för att bli frälsningssoldater. Två av dem kommer att åka som funktionärer till den internationella ungdomskonferensen i Stockholm i sommar.

Sarkani har jag skrivit om flera gånger tidigare. Ett litet samhälle som består av några tvåvåningshus utslängda på ett stort fält. Det är resterna av ett bostadsområde för ryska militärer under ockupationen.
I Sarkani bor 70 personer. De allra flesta vuxna är alkoholiserade och barnen är lämnade vind för våg. Där gör Frälsningsarméns folk en fantastisk insats för barnen.
Förskolebarnen får komma till Skangal tre gånger i veckan på en förskoleverksamhet. Vår regionala barnarbetare reser regelbundet till Skangal och har en juniorsoldatgrupp med sju barn.
Officerarna har bibelstudier och en alphagrupp med 16 deltagare. Det betyder att 22% av befolkningen i Sarkani går en alphakurs!! Om lika stor andel av Rigas befolkning skulle gå på alphagrupp på Frälsningsarmén skulle gruppen vara 220.000 personer.

Senare i veckan körde vi de tre timmarna ut till västkusten och besökte kåren i Liepaja och utposten i Ilmaja.

Då vi kom till Liepaja vid elvatiden kom vi mitt under veckans bönemöte.17 personer var samlade i alla åldrar och vi fick hälsa på dem innan vi gick till vårt samtal med kårledaren Velta. Kåren i Liepaja har även ansvar för lägergården Bernati som ligger vid kusten söder om Liepaja.
I söndags hade det varit 35 barn på söndagsskolan som hålls samtidigt med söndagsgudstjänsten. Kåren bedriver en omfattande social verksamhet med soppkök två gånger i veckan, klädutdelning och utdelning av matpaket. Dessutom har kåren bibelstudium en kväll och barnverksamhet två eftermiddagar i veckan.

Kåren i Liepaja

Ilmaja består av en järnvägsstation och ett hus. Tågen har för länge sedan slutat att stanna vid stationen och i huset har Frälsningsarmén sin utpostverksamhet. Det är Arja Bergman (78 år) som ansvarar för utposten som har 15 civilmedlemmar. Ifrån huset kan man inte se ett enda annat hus, förutom tågstationen. Mötesbesökarna hämtar Arja med sin minibuss i en by med 450 invånare, fyra kilometer längre bort på vägen. Då vi kom dit pågick hemförbundet som samlas varannan vecka. På söndagarna är det gudstjänst och söndagsskola.

I torsdagskväll hände det igen. Inget vatten i kranar eller toalettstol. Denna gång berodde det på ett större läckage som lämnade halva Riga utan vatten. Däremot fanns det gott om vatten på gatorna(se bild).
Det sista kårutvecklingssamtalet för veckan var på Riga 1, där vi själva är medlemmar. Riga 1 är en ungdomlig kår. Mer än hälften av gudstjänstbesökarna en vanlig söndagsförmiddag är ungdomar och gudstjänsten är tvåspråkig: lettiska och engelska. Ungdomarna är också mycket kreativa då det gäller att inbjuda till olika slags evenemang.
I fredags kväll hade de inbjudit till "Björn-party", ett tillfälle där de genom personliga inbjudningskort bjuder in bekanta med förskolbarn. Lokalen fylldes med barn och deras föräldrar. De allra flesta hade aldrig varit på Frälsningsarmén tidigare. Kvällen innehöll en föreställning med många olika djur, lekar, aktiviteter och godis.
Björn-party på Riga 1
Nu är det, som sagt, söndagsmorgon i Riga och det är snart dags att gå på gudstjänst på Riga 1.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar