28 mars 2010

Söndagsmorgon i Riga den 28 mars

Idag börjar allt en timme tidigare. Sommartiden är här! Och visst börjar det märkas att vintern håller på att släppa sitt grepp. Och även om vi inte har sett tecken på att sommaren är på väg, eller ens att våren är på väg, så skänker det tilltagande ljuset hoppet om att det kommer varmare tider.

Hopp är något som många människor saknar i Lettland. De ser ingen ljusning, inget hopp. Alkoholen blir för många människor en medicin mot hopplösheten. Alkoholen gör i sin tur hopplösheten ännu djupare de korta stunder då berusningen släpper.

I veckan träffade vi ledaren, borgmästaren, för en av de nya storkommunerna. Vi presenterade våra planer för att hjälpa och upprätta människor i en av de förslummade byarna i kommunen. Då vi med entusiasm berättade om våra planer på att rädda några av människorna från förfallet, var borgmästarens reaktion att dessa människor är hopplösa fall. Det går inte att rehabilitera dem. Hon berättade att då invånarna går ut i de omkringliggande skogarna för att stjäla ved för att värma upp sina lägnheter, så hugger de av träden i midjehöjd. De orkar inte ens böja sig och hugga av träden längre ned.

Det är möjligt att borgmästaren har rätt i att de är hopplösa. Men jag tror inte att Jesus ser på dem på det sättet. Den enda räddningen för hopplösa människor är att ge dem en liten smula hopp. Hopp frigör energi och handlingskraft.

Något som känns nytt idag är att flera kommuner ber oss att starta verksamhet inom sitt område. Det var inte länge sedan dessa kommuner såg på oss (Frälsningsarmén) med misstänksamhet och hade en avvisande attityd till vår verksamhet. Nu är det flera kommuner som erbjuder oss att hyra lägenheter, hus och anläggningar utan att betala någon hyra. Vi har just nu ett erbjudande att få hyra ett helt hus med åtta lägneheter under 30 år utan att betala hyra. Huset är naturligtvis i mycket dåligt skick.

Under den gångan veckan var vi och såg på en skola som kommer att stängas till sommaren på grund av minskande tillgång på barn i området. Skolan består av ett antal klassrum, gymnastiksal, kök, matsal och intenat. Utomhus finns idrottsplaner och en fin natur. Byggnaderna är i användbart skick. Kommunen bad oss nästan desperat att vi skulle ta över skolan utan att betala hyra.

Det är så många behov i landet och så många saker vi skulle vilja göra. Men för varje projekt vi verkligen sätter igång behöver tre saker: en gudagiven vision, pengar och människor. Ibland har vi pengarna först, ibland människorna, men det måste börja med den gudagivna visionen.

Den kommande veckan fyller hemsidan rupeba.se två år. Det har blivit ett antal tusen inlägg under de två åren och antalet besökare har ständigt ökat. Vi skulle vilja göra så mycket mer av hemsidan som också den är en gudagiven vision om att vara med och forma dagens värderingar genom att vara aktiva där de idag formas: på internet. Men tiden räcker inte till så mycket mer. Uppdateringarna av sidan sker normalt varje morgon mellan fem och sju. Men om ett antal år är vi pensionärer. Och då...

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar