14 mars 2010

Söndagsmorgon i Riga den 14 mars

Gomorron, ännu en söndagsmorgon i Riga (bilden är från vårt sovrumsfönster). Det känns som mars precis har börjat och så är vi redan halvvägs igenom månaden. Dagarna blir ljusare och ljusare och så småningom måste väl till och med snön förstå att det är dags att ge plats för våren.
Nu återstår det bara drygt två veckor av mars månad. Då mars är färdig fyller rupeba.se två år. Det var den 1 april 2007 som vi började. Sedan dess har det varit närmare 300.000 besök på hemsidan. Födelsedagen firar vi med en ny kommentarserie från Psaltaren: 150 Psalmer ur Bibeln. Vi kommer att publicera ett avsnitt varje dag i 150 dagar. En av de sista dagarna av augusti kommer vi fram till Psalm 150. (Det finns redan en kommentar till varje kapitel i Nya Testamentet. Se här i vänsterspalten)

I tosdags hade vi samling för alla Frälsningsarméns ledare i Lettland (25 personer). Vi samlas normalt en dag per månad för gemenskap, information, samtal, bibelstudium och bön. I tisdags fortsatte vi att tala om lärjungaskap och fokuserade speciellt på betydelsen av den personliga andaktsstunden som är så viktig i varje kristens liv.

Efter ledarsamlingen åkte vi direkt till flygplatsen för att kunna vara med på styrelsemöte med Baltiska Barnfonden i Stockholm på onsdagsmorgonen. Sent på tisdagskvällen fick vi tjugo minuter tillsammans med vårt näst yngsta barnbarn på Centralstationen i Stockholm. Barnbarnet fyller ett år nästa lördag. Barnbarnet hade tagit med sig sina föräldrar och det var fantastiskt roligt att få träffa dem också.

På onsdagskvällen reste vi tillbaka till Riga för att fortsätta vår serie med programutvecklingssamtal med de olika ledarna.

I torsdags var det dags för samtal med Patverums, en fritidsverksamhet för skolbarn. Det är kommunens socialtjänst som placerar barn med speciella familjeförhållanden på Patverums. På Patverums kan barnen få hjälp med läxläsning, de kan få duscha och ta del av olika aktiviteter. Föreståndaren berättade att barnen var speciellt fötjusta i ett bibelstudieprogram som de erbjuds att ta del av då de är färdiga med läxorna.

I fredags reste vi ned till kåren i Iecava, söder om Riga. Kåren har ett fåtal medlemmar och leds av en ung kapten. Kåren inbjuder till gudstjänster, bibelstudier, bönemöten och hemförbund. Dessutom har kåren en omfattande social verksamhet. Klädutdelningen pågick då vi kom till kåren. Alla vardagar serveras mat. Dels kommer det dagligen mellan 40 och 50 matgäster som fått en matbiljett från kommunen, och dels serveras mat till andra behövande som kåren själv ansvarar för. Under februari hade kåren serverat närmare 2.000 portioner.

På lördagen hade vi inbjudit alla ungdomar till en hearingdag under titeln: "Mikrofonen är fri". Syftet med dagen var att få lyssna till ungdomarnas tankar om situationen i Lettland, om Frälsningsarmén idag och i framtiden. Vi ville också vara tillgängliga för att svara på alla frågor som kunde tänkas dyka upp.
Frågorna som de tjugo ungdomarna fick att diskutera var:
-Hur vill du att Fräslningsarmén ska se ut om två år i Lettland?
-Möjligheter och problem för Frälsningsarmén i Lettland idag?
-Vad skulle du vilja säga till dina Regionsledare?
-Vad skulle du vilja fråga din Regionsledare?
Lovsångsteamet från Riga 1 medverkade och vi fick ta emot många fina tankar och frågor från ungdomarna. Här några bilder från samtalsgrupperna:Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar