24 aug. 2011

Molotov-Ribbentrop-pakten

På vår kvällspromenad den 23/8 kom vi rakt in i minnesstunden av den dag då pakten slöts mellan Ryssland och Tyskland om att dela intressesfären i östra Europa mellan sig.
Det resulterade i förlängningen till att 360.000 balter deporterades till Sibirien. Många kom aldrig tillbaka.

Wikipedia skriver:
"Molotov–Ribbentrop-pakten var en nonaggressionspakt som undertecknades den 23 augusti 1939 i Moskva av Sovjetunionens respektive Tysklands utrikesministrar, Vjatjeslav Molotov och Joachim von Ribbentrop efter kort och intensiv diplomati. Ledarna i de båda länderna, Josef Stalin och Adolf Hitler, medverkade direkt genom telex och personligen, både vid utformningen av fördraget och i efterföljande justeringar.[1] [2] Pakten innebar ett icke-aggressionsavtal staterna emellan, men inbegrep även i hemlighet en uppdelning av Östeuropa i intressesfärer.[3].
I ett hemligt tilläggsprotokoll delades östra Europa upp så att Finland, Estland, Lettland, Bessarabien, samt östra Polen till floderna San, Wisła och Narew hamnade i den sovjetiska intressesfären, medan västra Polen och Litauen i den tyska. Avtalet korrigerades den 28 september 1939 då Sovjetunionen överlät området mellan Wisła och Bug till Tyskland i utbyte mot Litauen. Gränsen mellan Tyskland och Sovjetunionen stämde i stort med Curzonlinjen, och blev också Polens gräns efter andra världskriget
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar