19 nov. 2010

Tjugoårsfesten av Frälsningsarméns återstart i Lettland

Den 18 november 1990, Lettlands nationaldag, hölls det första Frälsningsarmémötet efter ockupationen. Nu, tjugo år senare, firade vi en stor födelsedagsfest för att fira tjugo års verksamhet i Lettland.

Dagen började med en bankett på Officersskolan för de speciellt inbjudna utländska gästerna. Rektorn för Officersskolan hade lagat maten och kadetterna serverade.

 Under banketten framfördes också ett drama som speglade Frälsningsarméns arbete i Lettland från 1923 fram till andra världskriget, då Sovjetunionen förbjöd Frälsningsarmén i Lettland, den svåra tiden under ockupationen och återöppnandet av verksamheten 1990.

Några av de utländska gästerna samlade efter mötena

På eftermiddagen hölls två möten i den sprängfyllda lokalen. Även kafeterian utanför lokalen var fullsatt och fick se mötet på storskärm. Mellan mötena serverades det ett gammaldags soppkök utomhus. Det var en oavbruten festhögtid från 14.00 till 19.00.

Det sista mötet avslutades med kaffe i tårta. Efter nationalsången marscherade tjugo personer in med varsin tårta med sprutande fyrverkeri. Varje tårta var märkt med ett årtal mellan 1990 och 2010 och tårtan bars av en person som blivit frälst just det året. Det var en fantastisk dag med en fantastisk avslutning.


Då firandet var över var det flera deltagare som hade en flera timmar lång hemresa till de olika städerna och byarna. De två utposterna i  Seda och Sarkani hade skickat 54 personer. Riga andra kår hade 80 personer närvarande.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar