12 okt. 2010

Kvartalsrapport från Frälsningsarméns arbete i Lettland - Juli-September 2010

Sommaraktiviteter

Familjeläger
Två stora familjeläger har genomförts på Frälsningsarméns lägergård Bernati på Lettlands västkust. De samlade ungefär 100 deltagare vardera.
Bild från det Regionala lägret i Augusti
Barnläger
Under sommaren har våra barn och ungdomsarbetare genomfört fem veckolånga dagläger över hela Letltand. I Seda, Riga, Bauska, Liepaja och Drusti. Barnlägersäsongen slutade med ett veckoslutsläger för barn från alla de olika daglägren.
Även våra barninstitutioner har haft sina barnläger. Barnhemmen in Riga och Skangal samt fritidsverksamheten "Patverums" i Riga.

Ungdomskongressen i Stockholm
Ungdomsvärldskongressen i Stockholm var mycket uppskattad. Lettland sände sex delegater och sex volontärer till kongressen.

Bilden är från från en gospelkonsert i Kungsträdgården under ungdomskonferensen

Nya Medlemmar
Liepaja
Antalet medlemmar fortsätter att öka i Lettland. Under sommaren invigde kåren i Liepaja 12 nya medlemmar.

Fem soldater, alla kvinnor.....
....och fem civilmedlemmar, alla män.

Liepa
Kåren i Liepa, en liten by nordost om Riga, välkomnade i september 10 juniorsoldater, alla pojkar. När alla flickor i Liepa kommer på att alla byns pojkar finns på Frälsningsarmén, kommer det inte att dröja länge innan även flickorna kommer dit.

Officersskolan
Efter flera månaders förberedelser startade vi den nya sessionen vid Officersskolan i Riga den 1 september. Vi har bett om sex nya kadetter och när det var dags för skolstart välkomnade vi åtta kadetter.

De åtta kadetterna i Riga

Vi har också välkomnat nya ledare för Officersskolan. Norm och Isabel Beckett från Australien.

Regiondag - Välkomstmöte

Till den Regionala dagen reste folk från hela landet för att få vara med att välkomna de nya kadetterna, de nya officerarna på Officersskolan och en ny Envoy. Lokalen var fullsatt och efter mötet hälsades kadetterna med blommor enligt lettisk sed.

Ledardagar i Talling

I vanliga fall samlar vi alla ledare till ledardagar en gång i månaden.Vi började hösten ledarsamlingar med en tvådagarssamling i Tallin tillsammans med ledare från Frälsningsamén i Estland.
 Kaffepaus på väg tillTallinn

Nya projekt

“Change a Village”
Byn Sarkani har en befolking på cirka 70 personer. 18 av dem är barn och nästan alla vuxna är alkoholister. Vi har en tid haft en dröm om att skapa ett Barnens Hus i Sarkani, där barnen kan få komma in i ett varmt hus, med duschar, läxhjälp och andra aktiviteter. Huset ska även vara öppet för de vuxna och också vara utrustat med tvättmaskiner. Vi ville förvandla ett av de grå kalla husen till ett hus fullt av färger och värme. De flesta husen i byn är hyreshus med åtta lägenheter i varje och saknar både vatten, avlopp och ordnad värme. En donation gjorde det möjligt för oss att köpa ett privathus i byn som vi ska förvandla till detta Barnens Hus. Projektet kallsas Chang-a-Village och vårt mål är inte att bygga hus, utan människor.
 Huset i Sarkani

Öppenvårdscenter
Vi har två fantastiska socialarbetare som besöker de allra fattigaste familjerna i Riga. Vi har länge sett behovet av att öppna ett center för dess människor där vi kan dela ut mat, kläder och ge möjlighet till dusch och klädtvättning. Vi vill även skapa en syateljé där vi kan lära några kvinnor att sy på symaskin och laga sina kläder.Nu har vi skrivit på hyreskontraktet för en lokal och håller på att skaffa utrustning till lokalen. Du kan se en bild på lokalen nedanför. Skyltarna finn inte på plats ännu, men de kommer snart.

Ny kårbyggnad i Seda
Utposten i Seda har länge inrymts i ett litet sidorum i Ambulanscentralen. Nu har ambulansverksamhten flyttat och vi har fått ta över hela byggnade utan hyra i fem år. Här är en bild på byggnaden. Skyltarna sitter redan uppe.

Breaktrough projektet
När Frälsningsarméns huvudbyggnad byggdes 1939 var det en körväg från innergården ut till gatan. När ockupationen kom stängdes körvägen och vi har sedan dess varit utlämnade till grannarnas välvilja att få köra över deras tomter för att komm ut i friheten. En av gårdarna vi passerar är en skolgård. Nu håller vi på att på nytt öppna körvägen så att vi har fri tillgång till friheten utanför huset. Projektet kallas "Breakthrough", som betyder genombrott. Bilden visar dagen då byggnadsarbetarna bröt igenom väggen och det första dagsljuset kom in sedan ockupationen under andra världskriget.
Vi ber för ett genombrott, inte bara i den fysiska världen, utan framför allt i den andliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar