19 dec. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 20 december

Söndagen den fjärde advent
Vi börjar se tydliga tecken på att julen närmar sig. Mitt i veckan kom jultomten i form av Arne Nordberg från Bistånd i Västerås. Han hade med sig en fullastad lastbil med hundratals julklappar till barnen, träningsredskap till Riga 2, tusentals filtar till fängelsearbetet i Daugavpils mm.

I torsdags hade vi julfest för vår personal. Ett femtiotal av våra anställda hade lyckats ta sig till Riga i kylan. Bilen från Liepaja på västkusten kom inte fram. Den blev påkörd bakifrån av en lastbil, dessbättre utan personskador. Under julfesten hade Riga Staff Band sin premiär. Vi är egentligen tre medlemmar, men musikkåren blev denna dag förstärkt med en fjärdestämma genom den besökande jultomten. Någon måste ha tyckt att vi spelade bra eftersom vi har blivit inbjudna att spela på gudstjänsten i dag på Riga 1.I fredags var det en stor julmiddag för de utsatta familjer som regelbundet besökts av vår öppenvårdsarbetare Aldona. Lokalen var festligt dukad för cirka åttio personer och ungdomarna från Riga 1 hade ett fint underhållningsprogram. Rut berättade om Frälsningsarmén och Rut och jag spelade "I´m dreaming of a white Christmas" på kornett och piano.

Så var det i fredags äntligen dags att ställa ut julgrytan i Riga. Enligt uppgift är det första gången sedan frigörelsen som Frälsningsarmén fått tillstånd att ställa ut en julgryta i centrala Riga. Vi har fått en fantastiskt bra plats. Utanför MacDonalds vid ingången till Gamla stan.
Det var inte helt lätt att få tillstånd. Vi fick presentera arrangemanget i detalj, skriva på ansvarsförsäkringar, köpa en försäkring mm. Då allt detta var färdigt måste vi gå med alla papper till stadsarkitekten för att få hans stämpel på att arrangemanget estetiskt passade in i gatubilden.
Vi hade tänkt spela Christmas Carols med en brasskvartett, men den femtongradiga kylan har gjort att det inte går.
Men vi får i alla fall synas och vara ute och tala med människor. Och det är en hel del som stannar och frågar vad Frälsningsarmén är för något, även om de flesta tycker det är för kallt att ta upp plånboken och lägga en slant i bössan.
Riga 2 ansvarade för julgrytan på fredagen, Riga 1 på lördagen och Regionhögkvarteret idag och på måndag.

I lördags var det julfest på Skangal med julklappsutdelning och festligheter för alla barnhemsbarnen. Till och med Rut och jag fick julklappar. Nästa vecka fortsätter julfesterna på våra barninstitutioner med julfest på Patverums (fritidsverksamhet för barn från krisfamiljer) och Agenskalns (vårt barnhem i Riga).

Idag, söndag, ska vi gå på gudstjänst på Riga 1 på förmiddagen och under eftermiddagen ställer vi ut vår julgryta igen. Idag kommer flickorna från Riga 1 att sjunga julsånger vid grytan. Det kommer att bli fint.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar