26 dec. 2009

Julgudstjänst på Riga 2

Vi kom till gudstjänsten en halvtimme innan gudstjänsten skulle börja. Det var redan fullt i lokalen, ca 150 personer, men fler var på väg in och då gudstjänsten skulle börja var det säkert 200 personer i lokalen, som egentligen är dimensionerad för drygt 100.
En och en halvtimme före gudstjänsten kommer de flesta för att se en kristen film som alltid visas före gudstjänsten. Folk har gott om tid. Nästan alla i publiken är hemlösa.

Under gudstjänsten invigdes även en ny soldat. Det var den tredje soldatinvigningen under året.

Samtidigt hälsades fyra nya rekryter välkomna.

Ungdomarna på kåren spelade upp ett drama som handlade om hur en flicka prövade synden (=skylten på ryggen) och fastnade. Hon försökte på olika sätt att komma loss. Olka slags personer försökte hjälpa henne loss med olika metoder. Men inte förrän det nyinvigde soldaten kom in och läste Bibeln för henne kunde hon komma loss från synden.

Under julgudstjänsten bjöds det även på mycket sång och musik. Här är det Rut och Peter som spelar. Kårledarna Irina och Andrejs sjöng också. Du kan både se och höra dem här>>.

Efter gudstjänsten serverades middag för alla mötesbesökarna under ordnade former. Ett matlag i taget gick ut i matsalen, medan de övriga tittade på ännu en kristen film. Riga 2 har offentliga gudstjänster två gånger i veckan och varje gång serveras det middag.

Kåren har ett team av soldater och rekryter som serverar mat och ordnar det praktiska runt gudstjänsterna. Soldaterna och rekryterna är i de allra flesta fall även de hemlösa. Vi letar just nu efter en lägenhet som kan fungera som ett "half way house" för några av soldaterna.

En normal gudstjänst på Riga 2 tar ungefär 5 timmar:
-Kristen film ca 1,5 timmar,
-själva gudstjänsten ca 2 timmar
-samt middagen (med film samtidigt 1,5 timmar)

Peter Baronowsky
Tillbaka till huvudsidan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar