19 sep. 2009

Söndagsmorgon i Riga 20 september

Söndag igen efter en intensiv vecka.

Veckan som gick
Den gångna veckan har för Rut och mig dominerats av TLC, Territorial Leader´s Conference, på Smålandsgården. Läs rapporterna från konferensen här och här.

En av höjdpunkterna var måndag kväll då Fredrik Pålsson med en medhjälpare från Linköpings kår talade, sjung och demonstrerade PASSION.

Alistair och Astrid Herring från Moskva hade varje morgon ett radikalt budskap om Jesus som Herre. Min Herre, Kyrkans Herre och världens Herre.

Jag själv hade en kvällsandakt där jag berättade om livet i Lettland vilket resulterade i en spontan kollekt till Lettland. Du kan också få vara med och ge ditt bidrag om du går till Frälsningsarméns lettiska hemsida: http://www.pestisanansarmija.lv/. Där finns alla uppgifter för att kunna betala över internet.

I går lyste solen och vi åkte ut till den milsvida stranden i Jurmala och satte oss och läste varsin bok. Hundratals människor var ute och promenerade på stranden och det var faktiskt ganska många som badade. Den 19 september!

Idag
Nu är vi på väg västerut till västkusten där vi ska vara med om förmiddagsgudstjänsten på kåren i Liepaja.

Därefter ska vi åka vidare till Ilmaja på tioårsjubuleum. Kårverksamheten i Ilmaja bedrivs i ett privathus av Arija Bergmane.

Arija var en av pionjärerna då Frälsningsarmén nystartade sin verksamhet i Lettland efter över femtio år av ockupation. Arijas mamma Marija Gorska var officer i Frälsningsarmén vid invasionen 1939 och fick uppleva hur Frälsningsarmén förbjöds. Hon grävde då ned uniformerna och fanan i trädgården.

Över femtio år senare samlades fortfarande frälsningssoldaterna till hemliga möten. Vid tiden för frigörelsen samlades regelbundet sex officerare och nio soldater i åldrarna 75-93 år.

Under stridigheterna vid frigörelsen stod Arija Bergmane på barrikaderna med den uppgrävda frälsningsarméfanan. Frälsningssoldater från olika delar av världen kände igen fanan och undrade förvånat om Frälsningsarmén hade någon verksamhet i Lettland.

Idag är det också kyrkoval hemma i Sverige. Du kan läsa Stefan Gustavssons artiklar med anledning av kyrkovalet:
Teologisk vilsenhet bland kandidaterna till kyrkomötet
och
Intellektuell akrobatik , där han skriver: "Varför kan inte frågan om äktenskapet diskuteras på ett rakt och hederligt sätt i Svenska kyrkan?
Jag skulle ha större respekt för dem som vill förändra kyrkans äktenskapssyn om de utan rökridåer argumenterade för att vi idag måste överge den uppfattning som de bibliska texterna ger uttryck för och gå emot den uppfattning som Jesus och Paulus hade i frågan. Det är en rak och begriplig argumentationslinje. Antikens människor, Jesus och Paulus inkluderade, saknade kunskaper och insikter vi idag har förvärvat och därför kan vi inte längre följa dem i t ex synen på äktenskap och sexualitet.
Dessvärre är det allt för få som har modet att gå den vägen. Istället väljer man den intellektuella akrobatikens väg att föra resonemang som ska visa att Jesus och Paulus egentligen – trots att allt de sa och skrev ser ut att peka i motsatt riktning - tänkte och tyckte ungefär som den sekulariserade befolkningen i Sverige år 2009"

Lycka till med valet och ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar