6 mars 2011

Söndagsmorgon i Riga den 6 mars

Liten veckokrönika ur mitt personliga perpektiv.
Förra veckan avslutades med välkomstmöte för Marie Willermark och mötesbesök i Daugavpils, tillsammans med Marie och Johnny Kleman.
Veckan började med at introducera Marie och Johnny på några av Frälsningsarméns verksamheter i Lettland.
Vi började måndagsmorgonen med att besöka Sarkani, där vi har en utpost. I Sarkani bygger vi just nu ett Barnens Hus, som vi räknar med att vara färdigt att använda i april. Det är ett gammalt hus som vi rustar upp genom en donation som vi fått för just detta ändamål.

Här är ingången till huset som den ser ut just nu. Huset ingår i vårt projekt "Change a Village". Invånarna i byn bor i utkylda hyreshus som användes av den sovjetiska armén. De flesta husen saknar vatten, avlopp, toaletter, värme och är fulla av mögel. De flesta föräldrarna är gravt alkoholiserade och barnen lämnas för sig själva, eller till att bli föräldrar för sina föräldrar. I Barnens Hus ska det vara varmt och ombonat, duschar, toaletter och tvättmaskiner. Där ska det inbjudas till läxläsning, bibliotek och datasal. Där kommer det även att bli gudstjänster och bibelstudier och ett program för att komma ifrån alkoholmissbruket.

Interiören börjar ta form. Vi har borrat 110 meter för att hitta bra vatten och både vatten och avlopp är installerat. Den dagen vi besökte "Barnens hus" höll man på att sätta upp kakel i duschutrymmena.

Efter kaffe och information i en av de lägenheter vi renoverat i byn och där verksamheten pågår idag, reste vi vidare till Skangale för rundvandlig, information och lunch.

Efter beöket i Skangal åkte vi till kåren i Liepa, en by där Frälsningsarmén har haft en kår i mer än femton år. Marie fick en fin ljusstake av kårledaren Janis som är finsnickare.

Dagens sista besök var på det nyöppnade sociala centret i Riga. Här är det officerarna på centret som berättar om de nya symaskinerna som de ska använda för att hälpa de fattiga familjerna att sy och laga kläder.

På tisdagen medverkade Marie och Johnny på våra ledardagar. De blev intervjuade om vem de var och de höll varsitt tal till oss. Det var en mycket bra dag och vi är mycket tacksamma för besöket.

Marie berättar om det sjunkande Vasa-skeppet och risken för ledare att kapsejsa i sin tro.

I lördags var Rut och jag på begravning för en av våra trofasta medarbetare. Lelda, ledare för barnhemmet på Skangal fick komma hem till Herren i måndags, efter en lång tids svår sjukdom. Vi saknar henne mycket både som person och som ledare för barnhemmet.
Vi ber för Leldas familj, och samtidigt ber vi också för dig att du ska få en bra vecka.

Nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå ned på förmiddagsmötet på Riga 1. Det var längesedan vi var hemma i Riga en söndagsförmiddag.

/Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar