5 sep. 2010

Söndagsmorgon i Riga den 5 september

Vilken vecka!
En intensiv vecka går mot sitt slut. Officersskolan i Riga startade i onsdags. Åtta fantastiska kadetter börjar sin tre-åriga utbildning. Det första året blir ett år med heltidsstudier på skolan. År två kommer kadetteran att placeras ut på olika platser och fortsätta att studera på distans. En dag i veckan anslås för studier och en vecka varje månad kommer kadetterna till Officersskolan för intensivstudier.
Innan kadetterna började var det mycket som skulle göras. Fyra av dem bor på Officersskolan och två par delar på en lägenhet i Frälsningsarméns hus i centrala Riga. Deras rum skulle utrustas och göras i ordning. De sista sängarna kom med en hjälpsändning från Bistånd i Västerås samma dag som skolna började. Under de inledande lektionerna bars deras sängar in.

Det är naturligtvis mycket som måste vara klart inför en skolstart på Officersskolan. Studieplaner, Kurspresentationer, veckoschema för hela höstterminen, för att inte tala om den omfattande "Kadetthandboken" med all information om kurserna och livet som internatelev på Frälsningsarméns Officersskola. Förutom informationen om studier kan man i "Kadetthandboken" läsa om ordningsregler, städrutiner, dagliga plikter, ekonomi under studietiden och mycket mer.
Men nu är vi igång! Skolstarten har gått bra och vi tackar Gud för våra åtta fantastiska kadetter.
 Officersskolan ligger på övervåningen av "Betania". Riga andra kår finns på bottenplanet.

Den kommande veckan fortsätter aktiviterterna på Officersskolan och då kommer kadetterna även att börja studierna på RIBI (Riga International Bible Institute) där de under de två första åren kommer att ta en del kurser.
Nästa vecka kommer också tid att tas i anspråk för att förbereda välkomstmötet den 12 september. Uniformer ska göras i ordning med nya gradbeteckningar, det ska övas för olika inslag i mötet.

Till nästa helg har även våra nya officerare från Australien anlänt som ska ansvara för Officersskolan.

Någon påpekade efter morgonsamlingen på Högkvarteret i fredags att det antagligen är första gången i Frälsningsarméns historia som tre systrar går sin officersutbildning tillsammans. Det måste kollas. De tre systrarna heter Marika, Erika och Karina. De andra kadetterna heter Liene, Janis, Marina, Ilona och Dmitrijs.

Men just nu är det innesöndag på Officersskolan. Vi har en egen gudstjänst på förmiddagen. Därefter blir det fotagrafering (för programmet till välkomstmötet) samt gemensam lunch. Bilder på de nya kadetterna kommer så fort vi har hunnit och ta dem.

Samtidigt som Officersskolan drar igång fortsätter naturligtvis all annan verksamhet med oförminskad styrka på våra sju kårer, fem utposter, två barnhem, kriscenter för kvinnor, fritidsverksamhet för socialt handikappade barn, uppsökande verksamhet i Rigas slumområden samt allt arbete på Högkvarteret som görs för att arbetet "därute" ska fungera.

Ett annat glädjande besked fick vi per mail under veckan. Det var kårledaren i Egersund i Norge som skrev och talade om att kåren har tagit beslut att skänka 15.000 norska kronor till arbetet i Lettland. Tack Egersund!
Här hittade jag till och med en bild från en mötesserie på kåren i Egersund för ett drygt år sedan. På den tiden hade Rut och jag blå axelklaffar. Det känns avlägset.

Ha en välsignad vecka alla ni i Egersund och alla andra platser!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar