23 aug. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 23 augusti

Ännu en söndagsmorgon i Riga efter en vecka full av intryck. Under veckan har vi bland annat besökt Bauska och Ruth Hansens imponerande arbete där. Vi besökte ladan som Frälsningsarmén hyr som förråd för hjälpsändningar. Flera av de andra kårerna i Lettland och flera av de kringliggande kommunerna kommer och hämtar kläder och annat från Bauskas lager för att lindra nöden på sina hemorter.

Den ekonomiska krisen märks tydligare ute på landsbygden. Frälsningsarmén i Bauska har fördubblad antalet tillfällen med soppkök för behövande. Varje gång serveras runt hundra portioner. Vi fick också höra att regionens sjukhus kommer att stänga i september i brist på pengar. Det innebär ytterligare hundra arbetslösa och minimal tillgång till läkarvård för de sjuka.

I går var det soldatinvigning på Riga andra kår. Kåren ligger i ett område med många hemlösa. Då vi kom till kåren möttes vi av två unga damer i uniform och vi undrade om det var de som skulle invigas till soldater. Vi fick svaret att det var det inte. De hade invigts till soldater tidigare. För två månader sedan!

Under gudstjänsten invigdes fyra nya soldater. En av dem bor på härbärge och tre är bostadslösa. Flera av dem avgav sitt vittnesbörd om hur de blivit befriade från sina svåra misbruksproblem. Samtidigt upptogs sju rekryter som ska gå en förberedelseklass för att eventuellt också bli soldater.
(Bilden: lokalen på Riga 2)

Församlingen som samlas på Riga 2 består huvudsakligen av rysktalande bostadslösa från området. Programmet en normal söndagförmiddag ser ut så här:
-Tidigt på morgonen samlas teamet för att förbereda för gudstjänsten. Teamet består av soldater och rekryter. Man förbereder middag och pizza för cirka hundra personer.
-En och en halvtimme före gudstjänsten visas en kristen film.
-Klockan elva börjar gudstjänsten.
-Efter gudstjänsten går första gruppen ut till matsalen, medan de övriga ser på ytterligare en kristen film och väntar på sin tur att få mat.

På onsdagskvällar har man en liknande gudstjänst med middagsservering.

Idag ska vi gå på gudstjänst på Riga 1. Kommendörerna Vic och Ros Poke som är i Riga för soldatinvigningen kommer att tala på gudstjänsten.

Veckan som kommer inleds med att vi reser till västkusten för att besöka de tre kårverksamheterna i västra delen av Lettland.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar