15 aug. 2009

Söndagsmorgon i Riga den 16 augusti

Söndagsmorgon i Riga efter en intensiv arbetsvecka.

Veckan som gick
Vi har haft besök i Riga under veckan som gick. Äldste sonen och hans familj har varit i Riga för första gången. Det har varit en höjdare att få se dem så mycket under veckan och dom har fått se mycket av Riga. Dom har provat de fantastiska stränderna både i Jurmala, väster om Riga, och Lilaste, norr om Riga på vägen mot Tallinn. I går reste de tillbaka till arbete och vardag igen.
Läget i Lettland
Landet är i kris även om man inte ser det så tydligt i Riga. Riga har många stora köpcenter. Helt i klass med de bästa i Sverige. Men då man går igenom ett köpcenter ser det ut att vara många fler anställda än det finns kunder.

I en stor fin restaurang såg jag 6 anställda och bara ett bord med några få gäster. Detta håller naturligtvis inte i längden och man kan redan se många affärer i köpcentren som har fått slå igen.

De offentliganställda har fått sina löner sänkta två gånger och vi hör om stängda sjukhus och skolor.

Hur påverkar det vårt arbete inom Frälsningsarmén i Lettland? På flera platser utför vi sociala tjänster åt kommunerna. Det kan vara barnhem, soppkök, dagcenter för barn och ungdomar. Flera kommuner har sagt upp avtalen med Frälsningsarmén och på andra platser har man aviserat att man vill skära ned anslagen. Det är inte på grund av att man inte vill ta ansvar för den sociala nöden. Man har helt enkelt inga pengar i kommunerna.

Men de neddragna bidragen till Frälsningsarmén sker i en situation där behoven bara ökar i samhället. Flera kårer planerar att öka antalet dagar då man delar ut mat.Du kan läsa om våra olika verksamheter i Lettland på vår hemsida: http://www.pestisanasarmija.lv/.

Idag är det, som sagt, söndag och Rut och jag ska gå på vår första "vanliga" söndagsgudstjänst i den kår som kommer att vara vår hemförsamling den närmaste tiden, Riga 1.

Veckan som kommer
Den kommande veckan kommer Rut att vara i Oslo en dag för ett sammanträde med ledningsgruppen för NLDI, ett samnordiskt ledarutvecklingsinstitut. I övrigt är veckan fullbokad med sammanträden och samtal.

Nästa helg är det soldatinvigning på Riga 2, en kår i ett område i Riga med stor social nöd. Kommendörerena Vic och Ros Poke kommer att medverka på gudstjänsten på Riga 2 på lördagen och på Riga 1 på söndagen.

Ha en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar