10 juni 2012

Söndagsmorgon i Daugavpils 10/6

Idag vaknar jag upp en tidig söndagsmorgon i Daugavpils, i sydöstra hörnet av Lettland. Det är dags för farvälmöte på kåren i Daugavpils. Efter mötet ska vi köra tre timmar till nästa farvälmöte klockan sex på kvällen. Det farvälmötet blir i Iecava. Jag räknar med att det kommer att bli mycket blommor och många tårar under dagen. Kårerna kommer att sakna sina kårledare. Men under kongressen nästa helg kommer båda kårerna att få sina nya kårledare presenterade.

Förra söndagen hade vi två möten på kåren i Bauska. Förmiddagsgudstjänst och kårsamling om Frälsningsarmén internationellt och i Lettland. Här är bildbeviset på att vi var i Bauska:
Gudstjänst i Bauska
Under veckan var vi också inbjudna till biskopsmöte, tillsammans med biskoparna från flera andra samfund i Lettland.

Under veckan har vi också haft besök av Leif Öberg från Sverige som har undervisat i vårt EU-projekt. Leif har undervisat om hantering av aggressioner. En av kvällarna tog vi ut Leif på en promenad i gamla stan. Här står Leif och Rut framför Kongresshallen som vi har hyrt för vår kongress nästa vecka.
Rut och Leif utanför Great Guild Hall, där vi ska ha vår kongress
På tal om kongressen, så är det inte långt kvar till dess. Nästa söndag vid den här tiden är det avslutningsdagen på kongressen. Kongressen börjar fredagen den 15 juni kl 18.00 vid Frihetsmonumentet i Riga. Templets musikkår från Stockholm kommer att spela vid det tillfället. Därefter marscherar vi till öppningsmötet klockan 19.00 i Kongresshallen.
Frihetsmonumentet i Riga


I fredags var vi inbjudna av svenska Ambassaden till en mottagning i "House of the Blackheads" (Se bild till höger). Runt trehundra personer var samlade i den stora salen som bar tydliga tecken om den svenska närvaron i Lettland tidigare under historien. I stora salen fanns det stora målningar av Gustav 2 Adolf, Drottning Kristina och Karl den tolvte.
Varje år delar ambassadören ut en svensk flagga till en person eller organisation som under året utfört utomordentliga samhällsinsatser i landet. En speciell kommitté avgör vem som ska tilldelas flaggan. Detta år var det Frälsningsarmén som var mottagare av flaggan. Ambassadören höll ett tal om Frälsningsarméns arbete i Lettland. Han är tämligen välinformerad eftersom han sitter med i Frälsningsarméns rådgivande nämnd.
Rut och jag tar emot svenska flaggan. I bakgrunden betraktar Gustav 2 Adolf och Drottning Kristina flaggöverlämnandet från tavlorna.
Som sagt, två farvälmöten idag på olika platser i Lettland idag, och sedan en ny vecka. Och inte vilken vecka som helst. Nästa vecka är det Kongress i Riga!

Jag ber att du ska få en välsignad vecka!
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar