11 dec. 2011

Panik i Riga

Det började då vi skulle åka ut till köpcentret på söndagskvällen för att köpa dricksvatten. På många ställen utefter huvudgatan såg vi långa köer vid varje Bankomat vi passerade. Väl framme på köpcentret var det nästan svårt att komma in. Ingångshallen var fylld av människor som köade till Swedbanks automat för att ta ut sina pengar.

Vi frågade en säkerhetsvakt om orsaken till de långa köerna och han svarade att det berodde på att det kommit ut ett rykte att Swedbank skulle gå omkull och att alla ville ta ut sina pengar medan det fanns några pengar kvar.

Väl hemkomna såg vi att också svenska medier talade om det uppkomna ryktet. Letterna är vana att reagera på rykten. Under Sovjettiden kom det ut rykten att det fanns bröd i en viss affär och alla gick dit och ställde sig i kö. En annan dag kom ett rykte att det fanns kött i en annan affär och alla gick dit för att köa. Förmodligen är det en nedärvd reaktion att reagera på rykten. Men å andra sidan är det kanske inte så konstigt. Det var inte mer än en vecka sedan den lettiska banken Krajbanka gick omkull. /PB



1 kommentar:

  1. So here`s the situation in Latvia:
    http://www.db.lv/citas-zinas/swedbank-aktivi-papildinam-bankomatus-baumas-nav-patiesas-249390
    This was several hours ago:
    http://www.youtube.com/watch?v=rXUE_otnTJ8

    Walking alomst in any town you`ll see queue next to ATM. Everybody is calling everyone saing to get money out of Swedbank.

    SvaraRadera