15 maj 2011

Söndagsmorgon i Riga den 15 maj

Återblick på veckan som gick från mitt personliga perspektiv.

En helt vanlig vecka på jobbet

Måndag
Anländer med båten till Stockholm för ett sammanträde med Lettlandsrådet. På kvällen hinner vi till och med krama näst yngsta barnbarnet som bor i Stockholm tillsammans med sina föräldrar.

Tisdag
Flygbuss till Skavsta och flyg tillbaka hem. Anländer till Riga 14.00 och åker direkt till sammanträde med Finansrådet 15.00.

Onsdag
Tidig avfärd till Skangal för sammanträde med Skangalstyrelsen som innehöll flera positiva rapporter.
Under lunchpausen hann vi över till grannbyn Sarkani för att se på "Barnens hus" som börjar bli färdigt.
Vi hann också se på den pågående installationen av jordvärme till internaten i Skangal. I Sverige borrar man sig rakt ned för att hitta värme, men här lägger man värmerören 1,5 meter under jordytan och gräver ned dem något hundratal meter. Värmen är sedan gratis, den enda energi som går åt är cirkulationspumpen för systemet. Imponernade! Vi räknar med att kunna reducera energikostnaderna avsevärt med dessa åtgärder.
Efter lunchen hade vi ett sammanträde om Skangals framtid och därefter åkte vi till Liepa för att se på möjligheterna att skaffa en ny lokal till kåren där. Kåren har i femton år haft sina gudstjänster i kommunens bibliotek och har bara tillträde till lokalen tre timmar varje söndag.
Medan vi var i Liepa hade vi också ett informellt möte med representanter för en organisation inom läkemedel som vill göra ett projekt tillsammans med Frälsningsarmén för att skapa arbetstillfällen för människor utanför arbetsmarknaden.

Torsdag
I torsdags hade vi en spännande samling. Det var första tillfället att mötas för vårt nystartade "Frälsningsarméns råd". Rådet består av prominenta personer från olika delar av samhällslivet som vill ge av sin kunskap, erfarenhet och av sina råd till Frälsningsarmén i Lettland. De var ett mycket positivt startmöte för rådet som består av tre affärsmän, en politiker, en advokat, en ambassadör, två representanter för media. Vi räknar med att komplettera rådet med en representant för den akademiska världen och en representant för kultursektorn.

Fredag

På förmiddagen var det sammanträde med en frivilligorganisation som arbetar med hälsofrågor. Vi planerar att söka EU-bidrag för ett gemensamt projekt.
På eftermiddagen hade vi sammanträden med Utbildningsrådet.
Det blev inte så långa stunder vid skrivbordet den här veckan och högarna av ärenden växer.

Från den personliga sfären fick vi mail från barn och barnbarn som samlades i södra Sverige förra helgen. Vi hade inte tid att vara med, men vi fick ett kort av barnbarnen att trösta oss med.

Nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå ned till gudstjänsten på Riga 1. Idag är det Rut och jag som ansvarar för mötet.

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar