15 maj 2009

Riga och söderut - Lettland runt dag 4

Den fjärde dagen av vår rundresa i Lettland började med ett tidigt styrelsemöte på Högkvarteret och morgonbön med HK-personalen och folket på Riga första kår. Både HK och Riga 1 finns i det hus som Frälsningsarmén just hade hunnit bygga färdigt innan den ryska ockupationen under andra världskriget. Under 50 år har huset använts av byggnadsarbetarfacket, men i förbindelse med frigörelsen från Sovjet återlämnades huset i mycket dåligt skick till Frälsningsarmén.

Iecava
Därefter åkte vi söderut till Iecava kår. Förutom kårverksamheten som består av gudstjänster, bibelstudier, ungdomsklubb och matservering, bedriver Frälsningsarmén i samma hus en fritidsverksamhet för barn.

Riga 2
Efter besöket i Iecava åkte vi tillbaka till Riga för att besöka "Betania" (Bilden ovan). På Betania finns officersskolan och Riga andra kår. Den ligger i ett område med huvudsakligen rysktalande befolkning där det finns en utbredd fattigdom och alkoholism.

Mötesbesökarna är huvudsakligen hemlösa. På en gudstjänst kan det komma cirka hundra hemlösa. Ett par timnmar före gudstjänsten visar man en kristen film så att mötesbesökarna kan komma in i god tid och göra sig hemmastadda. Efter gudstjänsten sätter man på en kristen film igen och för ut mötesbesökarna i mindre grupper till matserveringen för att slippa det förnedrande köandet efter mat. Medhjälpare på kåren är de tjugo rekryterna (rekryt=de som är nyfräslta och förbereder sig flr att bli soldater i Frälsningsarmén). Fyra av rekryterna kommer att invigas till soldater nu i maj.

Efter ännu en dag fylld av nya intryck var det dags att åka till flygplatsen för återresa till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar