14 maj 2009

Mot nordost - Lettland runt dag 2

Interiör från kåren i Liepa
Den andra dagen på vår rundresa i Lettland körde vi mot nordost. (Rapport från dag 1: Invid ryska gränsen)

Drusti
Efter flera timmars körning från Riga kom vi fram till den lilla byn Drusti. De sista 16 kilometrarna fram till byn körde vi på en skakig grusväg.

Arbetet i Drusti började med att Frälsningsarmén hade sommarläger i byn. Efter lägret var det flera i byn som gärna ville att FA skulle komma tillbaka och hålla möten. Officerarna i Liepa åkte då dit och hade gudstjänster i byn. Efter en tid skänktes ett hus i byn till FA och nu är det invändingt helrenoverat.

Idag har FA i Drusti gudstjänster med 25-30 deltagare och ett hemförbund med lika många. Kåren har även en stor barnverksamhet.

Läs mer om Drusti här>>

Skangal
Därefter körde vi till Skangal, den gård där familjen Palme tillbringade sina somrar och som sedan skänktes till Frälsningsarmén.

Idag driver FA ett barnhem och en kursgård på platsen. Barnen på barnhemmet placeras där av de sociala myndigheterna i de angränsande kommunerna.

Läs mer om Skangal här>>

Sarkani
Sarkani är en svårt förfallen grupp hyreshus som ligger nära Skangal. Där bedriver Frälsningsarmén barnverksamhet, bibelstudier och inbjuder till gudstjänster.

I många av familjerna är föräldrarna svårt alkoholiserade och barnen lämnas utan omvårdnad. FA:s barnverksamhet, som ger barnen en meningsfull gemenskap fyller et stort behov. FA:s lokal, som är en liten lägenhet i en av huslängorna saknar vatten, avlopp och värme.

Lär mer om Sakani och Seda här>>

Seda
Samma officerspar som driver verksamheten i Sarkani är också ansvariga för ett pionjärarbete i Seda, Norr om Skangal.

Seda hade tidigare ett stort tegelbruk där byns befolkning arbetade. Efter det att tegelbruket stängdes råder en stor arbetslöshet i byn.

Frälsningsarmén har av kommunen fått en förfallen liten lägenhet där man inbjuder till gudstjänster, bibelstudier och barnverksamhet.

På vägen från Seda stannar vi till vid det stora mentalsjukhuset, för att hälsa på två av Sedas rekryter som arbetar där. (Rekryt=de som förbereder sig för att bli soldater i Frälsningsarmén). De två rekryterna kommer ut och hälsar i sina vita rockar med flera FA-märken på rockarna.

Liepa
Sista stoppet under resan nordost i Lettland är kåren i Liepa. I Liepa har kåren sedan många år gudstjänster i stadens bibliotek. FA har ytterligare verksamhet i två lägenheter i Liepa. I den ena har man soppkök för ca nittio personer två dagar i veckan och i den andra har man bibelstudier.

Läs mer om Liepa här>>

Efter mer än 14 timmars rundresa, nordost om Riga, återvänder vi till hotellet fulla av intryck och djupt imponerade av det stora arbete som utförs bland fattiga, alkoholiserade och hemlösa människor. Inte minst blir vi berörda av de många barnen som växer upp i denna miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar