6 juni 2010

Söndagsmorgon den 6 juni

 Söndagsmorgon och Sveriges nationaldag efter en intensiv vecka.
I tisdags hade vi våra första officersmöten sedan vi kom till Lettland. 14 officerare och fyra kadetter var samlade till en heldag tillsammans.
I torsdags var vi med om en juniorsoldatinvigning i Sarkani. Sju nya juniorsoldater! Om du missade det under veckan kan du läsa här.
I fredags var det mycket firande. Yngsta barnbarnet fyllde ett år. Den stolta pappan hade dagen till ära skrivit en kärlekssång till sin dotter. Vill du se och höra kan du lyssna här.
Samma dag var vi också med om ett ryskt bröllop. Dimitri och Ilona, två av soldaterna på Riga 2, gifte sig på kåren. Vi fick vara med om många seder som vi inte upplevt tidigare. Bland annat gick brudparet till sina respektive föräldrar med varsitt släckt ljus. Efter det att de fått eld från sina respektive föräldrar gick de tillsammans och tände nya gemensamma ljus. En annan sed var att brudparet släppte iväg varsin vit duva att flyga fritt. Det representerar frid och kärlek (se bilden).

Efter bröllopet begav vi oss till Stockholm för en blixtvisit för att vara med om ordinationshögtiden för de svenska kadetterna. Rut och jag har varit med att undervisa den kull som nu blev färdig och vi ville gärna vara med om deras stora fest. Det började med samling på Karlaplan med marsch till Templet där högtidligheten hölls. Nästa lördag är det dags för ordinationshögtiden för våra kadetter hemma i Riga.

I övrigt har nyhetsrapporteringen under veckan dominerats av olika försök att skicka humanitär hjälp till Gaza som befinner sig under blockad. Inledningsvis blev det en enormt ensidig rapportering i svenska medier. Efterhand som veckan gick blev rapporteringen något mer nyanserad. Bland annat intervjuades en svensk professor i folkrätt som ansåg att Israel var i sin fulla rätt utfärda blockad mot Gaza och att uprätthålla att blockaden följs. 
Vad som ofta glöms bort i debatten är varför Israel överhuvudtaget har en blockad mot Gaza:
1/ Det skjuts en stadig ström av raketer från Gaza mot civilbefolkningen i Israel.
2/ Det finns länder som mer än gärna förser Hamas med alla möjliga vapen bara de avfyras mot Israel.
3/ Det finns gott om folk i Gaza som gärna använder dessa vapen för att förinta staten Israel.

Ha en välsignad vecka med fred i Israel, Gaza och i våra hjärtan
Peter Baronowsky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar