24 aug. 2011

Molotov-Ribbentrop-pakten

På vår kvällspromenad den 23/8 kom vi rakt in i minnesstunden av den dag då pakten slöts mellan Ryssland och Tyskland om att dela intressesfären i östra Europa mellan sig.
Det resulterade i förlängningen till att 360.000 balter deporterades till Sibirien. Många kom aldrig tillbaka.

Wikipedia skriver:
"Molotov–Ribbentrop-pakten var en nonaggressionspakt som undertecknades den 23 augusti 1939 i Moskva av Sovjetunionens respektive Tysklands utrikesministrar, Vjatjeslav Molotov och Joachim von Ribbentrop efter kort och intensiv diplomati. Ledarna i de båda länderna, Josef Stalin och Adolf Hitler, medverkade direkt genom telex och personligen, både vid utformningen av fördraget och i efterföljande justeringar.[1] [2] Pakten innebar ett icke-aggressionsavtal staterna emellan, men inbegrep även i hemlighet en uppdelning av Östeuropa i intressesfärer.[3].
I ett hemligt tilläggsprotokoll delades östra Europa upp så att Finland, Estland, Lettland, Bessarabien, samt östra Polen till floderna San, Wisła och Narew hamnade i den sovjetiska intressesfären, medan västra Polen och Litauen i den tyska. Avtalet korrigerades den 28 september 1939 då Sovjetunionen överlät området mellan Wisła och Bug till Tyskland i utbyte mot Litauen. Gränsen mellan Tyskland och Sovjetunionen stämde i stort med Curzonlinjen, och blev också Polens gräns efter andra världskriget
."

18 aug. 2011

KONGRESS I LETTLAND 2012

Frälsningsarmén inbjuder till en kongress i Lettland den 15-17 juni 2012. Detta kan vara ett utmärkt tillfälle att besöka Riga och Frälsningsarmén i Lettland. Speciella kongressgäster är Kommendörerna Robert och Janet Street. Under kongressen kommer det också att vara ordinationshögtid för de nya löjtnanterna.

I början av 2012 kommer vi att ge information om olika boendealternativ i Riga under kongressen. Om du har frågor kan du kontakta Iveta på antingen svenska eller engelska. e-postadress iveta.rasa@pestisanasarmija.lv

17 aug. 2011

”Oligarkväldet kvar i Lettland”

Från Dagens Nyheter:
"Det 20-åriga Lettland får inte mycket hjälp från Sverige att öppna historiens låsningar och med kraft angripa dagens och morgondagens problem, skriver journalisten och författaren Arne Bengtsson i en replik."
Läs mer

16 aug. 2011

Mötesresa till västkusten

I söndags hade vi en heldags mötesresa till den lettiska västkusten. Vi började med förmiddagsmöte i Liepaja. Kåren i Liepaja invigde 12 nya medlemmar förra sommaren, fem soldater och sju civilmedlemmar. En av de nya soldaterna har nu blivit antagen som kandidat och ska börja sina studier på officersskolan i januari 2012.

Efter mötet i Liepaja åkte vi några mil tillbaka mot Riga för att ha eftermiddagsmötet i Ilmaja. Ilmaja består av en järnvägsstation och två-tre hus. I ett av husen har vi en utpost som drivs av snart 80-åriga Arja Bergman.
Ilmaja är en utpost med femton civilmedlemmar. Vad vi inte visste då vi kom till Ilmaja var att verksamheten i Ilmaja nu fyllde tolv år. Jag vet inte om det är så vanligt att fira tolvårsjubileum, men födelsedagsfest var det i alla fall. Med en jättetårta:
Vad vi inte heller visste var att Arja hade planerat att vi skulle ha barnvälsignelse i Ilmaja. Då vi stannade bilen på gården fråga Arja "Kan ni välsigna barnen?". Javisst, vi hoppas att vi ska välsigna alla som kommer, tänkte jag, men det var alltså barnvälsignelse det handlade om. Fyra barn bars fram av sina föräldrar för barnvälsignelsen.
Efter gudstjänsten var det middag med tårta som efterrätt, därefter fotografering och blomsterutdelning enligt lettisk sed.
/PB

15 aug. 2011

Generalen kommer till Riga

Frälsningsarméns världsledare, general Linda Bond kommer till Riga den 4 december 2011.
Det kommer att bli två gudstjänster med generalen på Riga första kår, Bruninieku iela 10A, 13.00 och 16.00. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att besöka Riga och Frälsningsarmén i Lettland.
Ett annat lämpligt tillfälle för ett besök till Lettland är den kommande kongressen i Lettland 15-17 juni 2012. Mer information om dessa tillfällen kommer.
Har du frågor är du välkommen att maila till Iveta. Det går bra att skriva både på svenska och på engelska. e-postadress: iveta.rasa@pestisanasarmija.lv

”Putins imperiedrömmar hindrar Baltikums reformer”

Mats Johansson skriver i Dagens Nyheter:
"Parlamentsvalet i Lettland i september blixtbelyser kvardröjande problem i den politiska processen i Baltikum. Lettland står inför ett politiskt vägval med risk för återfall i en sammanblandning av politik och svart ekonomi. Splittringen mellan reformvänner, nationalister och ryskdominerade gynnar Kreml och Vladimir Putins uttalade stormaktsambitioner, medan hela Baltikum behöver stabilisera sin ekonomi och fortsätta frigörelsen från oligarker och ryskt inflytande. 20-årsjubileet till minnet av den baltiska befrielsen från Sovjetockupationen påminner om att Baltikums sak är vår, skriver riksdagsledamoten Mats Johansson."
Läs mer

14 aug. 2011

Söndagsmorgon i Riga den 14 augusti

Sommartiden i Lettland är fylld av olika läger. Förra veckan rapporterade jag från regionens Familjeläger. Nu har vi också fått in bilder från Bauskas läger tidigare i sommar:
Många fler bilder från Bauskas läger kan du hitta här.

Just nu pågår vårt barnläger i Ainaze på nordvästkusten i Lettland, uppe vid gränsen till Estland. Det verkar dessvärre som om de har haft en regnig vecka, men de har i alla fall en stor gymnastiksal på lägergården så att de kan ha inomhusaktiviteter. De kommer hem senare idag. Rapport kommer.

Då många av våra ungdomar är på läger, och många andra är på semester, innebär det att det har varit en lugn vecka på kontoret. Vi har haft tid att jobba i lugn och ro och det har varit välbehövligt. Det kanske var lugnet före stormen, för nästa vecka sätter det igång med full fart.

På sena kvällar under veckan har vi tagit en promenad ned till Daugava-floden i Riga. I skymningen vid strandkanten har vi flera kvällar haft vår kvällsbön.
Vid Daugavafloden i skymningen

Nu är det tidig söndagsmorgon och nu åker vi tre timmar västerut för att ha förmiddagsmöte i Liepaja och senare eftermiddagsmöte i Ilmaja på väg hem från Liepaja. Det blir en heldag och då vi kommer hem är vi nästan inne i nästa vecka.

Jag hoppas att det ska bli en välsignad vecka för dig.

/Peter Baronowsky

9 aug. 2011

Barnläger på Ainaze

Även i år anordnar Frälsningsarmén i Lettland ett barnläger i Ainaze, vid kusten nära den estländska gränsen. 35 deltagare är anmälda i år.

8 aug. 2011

Familjelägret är över för den här gången

Nu är familjelägret över för den här gången. Kursdeltagarna samlades på stranden för ett foto och bildade tillsammans ordet "Atblass" som betyder "Eko". Fotot råkade bli taget på den enda tidspunkten under lägret då det var dåligt väder.

Jag tror att lägret kommer att ge eko i framtiden. Både i individers liv och i kårer och i samhället. Människor har blivit frälsta och människor har vågat öppna sig för en kallelse från Gud. Det är med stor tacksamhet vi återvänder hem till Riga efter lägret.

/PB

7 aug. 2011

Söndagsmorgon i Liepaja den 7 augusti

Det har varit en intensiv och fantastisk vecka.

I tisdags hade vi välkomstmöte i den nyrenoverade kårlokalen i Iecava. Läs mer om det här.

I onsdags var det fantastiska tillfället då vi öppnade Barnens hus i Sarkani. Du kan läsa mer om det här.


I torsdags startade vårt stora familjeläger med hundratalet deltagare.

Badstränderna och vädret har varit fantastiskt. Undervisning, skottsk dans, konserten allt har varit perfekt. Men vad som tar tag i mig mer än allt annat och som får mitt hjärta att brista, är då barn kommer till förbönstältet och ber att deras föräldrar ska bli befriade från alkoholens bojor. Barnen borde få lov att vara barn och inte bära bördan av sina föräldrar i så unga år. Be för barnen och deras föräldrar!

Idag har vi avslutningsmöte och lunch på lägret och sedan bär det av hem till Riga för en ny arbetsvecka.

Jag ber att du ska få en välsignad vecka.
Peter Baronowsky

6 aug. 2011

Familjelägret i Bernati

Den andra dagen av familjelägret var det strålande solsken hela dagen. Dagen började med gedigen bibelundervisning av Magna och Jostein Nielsen. Temat för lägret är "Eko", och undervisningen handlade om att vi alla är ett eko av något annat. Det som fanns i våra föräldrar ger eko in i våra liv och vår liv ger eko in i andra människors liv.Några viktiga frågor att reflektera över var:
-Varifrån låter vi oss påverkas? Vad är det som vi låter ge eko in i våra liv?
-Vad är det för intryck vi sänder ut till andra människor?






Men lägret handlar inte bara om att ta emot andlig mat. Hundra människor ska födas med flera mål varje dag.


Efter undervisningen var det konsert av en grupp som kom på besök, lunch och därefter tid för skapande arbete, fotboll eller bad. Många gick ned till den fantastiska sandstranden för att svalka sig.
Efter middagen var det skottisk dans som också var en krävande fysisk aktivitet. kvällen avslutades med mer undervisning och förbön i bönetältet.

/PB

5 aug. 2011

Familjlägret är igång!

Torsdagskväll startade familjelägret på vår lägerplats vid Liepaja. Det började med "Lär-känna-varann-lekar" och information.
På kvällssamlingen talade våra gäster Magna och Jostgein Nielsen. Magna berättade från sitt liv och Jostein ställde en fråga inför lägerdagarna "Varför har du kommit hit?" Gud vet svaret på den frågan, men han vill höra det från dig.

3 aug. 2011

Familjeläger på Västkusten (Lettland)

Detta år, som alla andra år, inbjuder Frälsningsarmén till familjeläger på lägergården Bernati på Lettlands västkust. Över 95 människor samlas från torsdag kväll till söndag lunch för gemenskap, bad, spel och lek, tävlingar, andakter, gudstjänster och bibelstudier. I år är det Jostein och Magna Nielsen som är huvudtalare på lägret.

Drömmar blir verklighet

Det började med en vision för ett och ett halvt år sedan. Vi såg barnen och familjerna i hopplöshetens by, Sarkani. Ca sjuttio personer bor i byn, arton barn. De flesta vuxna är alkoholister och arbetslösa.
De gråa betonghusen är utan värme, vatten, avlopp eller toaletter. Det enda vatten som finns i lägenheterna är det som läcker in genom de trasiga taken.
Vi såg husen få färg. Vi såg ett Barnens och Familjernas hus i Sarkani. Ett hus med duschar, tvättmaskiner, toaletter, barnbibliotek, datorer.
Vi hade bara visionen. Inga pengar eller andra materiella möjligheter. Men Herren, som givit visionen, har resurser. Genom flera stora donationer har huset kunnat färdigställas. Vi köpte en ruin, borrade 115 meter efter rent vatten och nu står huset nästan färdigt.
Onsdagen den 3 augusti hade vi det högtidliga öppnandet. Juniorsoldaterna från Sarkani läste Bibeln och sjöng "Bygg inte hus på en sandig strand, bygg inte hus på grus...". En rörd borgmästare höll tal inför den fullsatta lokalen. Gud är god!

Huset vi köpte
Huset vid invigningen
Rut klipper bandet och inbjuder till huset
De två kadetterna, Dmitrij och Ilona, som kommer att göra sin fältpraktik i Sarkani under ledning av kårledarna Sergejs och Aizan

/PB

Välkomstmöte i Iecava

I tisdags kväll var det välkomstmöte för de nya kårledarna i Iecava kår, Norm och Isabel Beckett. Becketts ansvarar för Officersskolan, men tjänstgör nu på deltid som kårledare. Till sin hjälp har de två kadetter, Janis och Marina Sporans. Efter välkomstgudstjänsten var det, på lettiskt vis, utdelning av blommor till de nya kårledarna och kadetterna.

2 aug. 2011

Kadetter på praktik

Den första augusti började kadetterna i Lettland sin terminslånga fältpraktik. De allra flesta kommer att lämna Riga och göra sin praktik utspridda över hela Lettland. Från det västliga Liepaja till det sydöstra Daugavpils.Varje månad kommer kadetterna att återvända till Officersskolan en vecka för studier. Under dee övriga veckorna under fältpraktiken är en dag avsatt till studier.